Mit kérdezz az esküvő szolgáltatóidtól? Az esküvő fotós

2019-06-02 Megjegyzés

"Az esküvőtökön készült fotók életetek legemlékezetesebb pillanatait örökítik majd meg, így fontos, hogy profi módon legyenek elkészítve."

Mit kérdezz a szolgáltatóidtól?

– sorozatunk első részéből megtudhatod, melyek azok a legfontosabb kérdések, amelyeket mindenképpen tegyél fel egy fotósnak, mielőtt eldöntenétek, őt bízzátok-e meg a nagy napotok megörökítésével.

Ezekkel a kérdésekkel jól felmérheted, hogy az általad kiszemelt fotós mekkora tapasztalattal rendelkezik az esküvőfotózás területén. Vannak, akik a főállásuk mellett, a szabadidejükben vállalnak csak fotós munkákat, vagy esetleg nagyobb gyakorlatuk van más témák fényképezésében (pl. portrék, divatanyagok, konferenciák stb). Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne végezhetnének kifogástalan munkát egy esküvő alkalmával is, de egy nagyjábóli elképzelésed mégis lehet arról, hogy mennyire jártasak az esküvők világában, mennyire van rutinjuk az érzelmek megörökítésében.

Esküvőfotók - igenhazasodunk - esküvőszervezés

Ezzel a kérdéssel ugyancsak a fotós tapasztaltságát tesztelheted. Mindeképpen kérd meg, hogy mutasson be referenciamunkákat azokról az esküvőkről, ahol korábban dolgozott.

 A referenciákon túl azonban érdemes egy személyes találkozót is kérned a kiszemelt fotóstól, ahol a pároddal jobban megismerhetitek a fotós személyiségét és stílusát. Ez segít eldönteni, hogy megfelelően egymásra tudtok-e majd hangolódni a nagy napon. 
Esküvőfotók - Igenhazasodunk - esküvőszervezés

A helyismeret sokat segíthet a fotósodnak abban, hogy az esküvőtök napján otthonosan mozogjon a helyszínen, és így a lehető legszebb képeket készíthesse. Ha a fotósod még nem dolgozott a Ti helyszíneteken, akkor kérdezd meg, hogy eljönne-e veletek felmérni a terepet. Minden helyszínnek megvannak az egyedi előnyei, és kihívásai, könnyebben fog tudni dolgozni ő is, ha ezekkel már tisztában lesz, mire “éles bevetésre” kerül a sor. 

Nagyon fontos, hogy legyen B tervetek arra az esetre, ha a fotósotok lebetegedne, vagy bármilyen más okból az utolsó pillanatban kiderülne, mégsem tud jelen lenni az esküvőtökön, és/vagy a kreatív fotózáson. Beszéljétek meg vele, hogy ilyen esetben hogyan oldja meg a helyettesítését, és ismerkedjetek meg a helyettesítő fotóssal is, illetve nézzétek át a referencia munkáit, valamint a róla írt véleményeket, értékeléseket.

Nagyon fontos, hogy írásos szerződésben állapodjatok meg a fotóssal a szolgáltatás teljesítéséről, illetve annak feltételeiről. Egy jól megírt szerződéssel számos vitás helyzetet elkerülhettek, és megkímélhetitek magatokat kellemetlen helyzetektől. A szerződéssel véditek magatokat, hiszen ha valami nem a megállapodásotoknak megfelelően történne, akkor ez a dokumentum lesz az, amire hivatkozva esetleg kártérítést kérhettek.

Ha a fotósotok nyitottan áll ehhez a kérdéshez, szinte biztosra veheted, hogy a nagy napotokon is együttműködő lesz majd. Miután lefoglaltátok nála az időpontot, beszéljétek át, melyek azok a beállítások, amelyeket mindenképpen szeretnétek, és kik azok a vendégek, akikkel feltétlenül készüljön közös fotó. Ha ez összeállt, küldjétek meg a listát írásban is a fotósnak.

Polgári szertartás - igenhazasodunk - esküvőszervezés

A szolgáltatókkal való sikeres együttműködés egyik kulcsa, hogy világosan kommunikáljátok az elvárásokat és lehetőségeket. Éppen ezért fontos, hogy jó előre tisztázzátok azt is, mikor fogjátok megkapni a kész fényképeiteket. A fotósotoknak biztosan szüksége lesz időre, hogy elvégezze a szükséges utómunkákat a képeiteken, de egyezzetek meg vele egy határidőben, amikorra biztosan nálatok lesznek a várva-várt fotók.

Az egyes fotós csomagajánlatok nagyon különbözőek lehetnek; vannak, amelyek fix áron, egy adott időtartamra (pl. 10 órára) tartalmazzák a fotós szolgáltatást, és mellé válogathatsz kiegészítő szolgáltatásokból (pl. fotós asszisztens, vagy időhosszabbítás). Mások különböző csomagokat kínálnak annak megfelelően, hogy az eseményetek mennyi ideig tart majd (pl. időben rövidebb az eljegyzési fotózás, vagy a lánybúcsú, míg hosszabb az esküvői szertartás az azt követő vacsorával és bulival együtt).

Alaposan beszéljétek át a pénzügyeket is. Írjatok össze minden lehetséges költséget, nehogy utólag derüljön ki, hogy nem számoltatok valamilyen kiadással. Egyeztessétek le az előlegfizetés határidejét, és figyelmesen tartsátok is be, nehogy a késés miatt egy másik pár elhappolja előletek az időpontot.

Keresd fel az esküvőfotósainkat!

Szólj hozzá